The Enemy Within Averheim Sessions

The Enemy Within - Spelhelg 11, Del 1 - Frau Wera

En pressad Steward

Wera, Werner och Ingvald beger sig till The Golden Spool. Väl inne i värdshusets vänskapliga atmosfär bjuder Wera de andra på mat och öl. Hon upptäcker nu att Waldemarius sitter vid ett bord inte långt ifrån dem, fortfarande utklädd till Bertram. Tagen av en plötslig ingivelse bjuder Wera in halfling till bordet. ”Om allt går som jag planerat behöver vi halflingens inbrottsfärdigheter nu när varken Caspar eller Gabriel finns till förfogande.”
Hennes två kamrater tittar förvånat på Wera och främlingen som bjuder att sitta med dem. Efter att Wera har avslöjat halflingens rätta identitet berättar hon om inbrottet som gjordes hos von Kaufmann under Gardenpartyt. Sedan för Wera fram sina planer: Hon vill kolla upp de sinade brunnarna i Hamnkvarteret och/eller i The Faust Quarter och hon har tidigare fått ett muntligt godkännande från Tochfel att göra detta. Tyvärr så opponerar sig Werner mot idén då han istället vill göra efterforskningar i biblioteket gällande Hospital Für die Geistkrank samt om Oppenheim i Middenheim. Werner vill också besöka Konrad Mauer och han är positivt inställd till planen på att göra ett inbrott hos Dr Verfullen för att titta vad som göms bakom den låsta ståldörren i dennes källare. Efter en kort diskussion bestämmer sig gänget av äventyrare att dela på sig: Werner och Wera går till Tochfel för att få kartor över kloakerna samt en skriftlig tillåtelse att kolla brunnarna.
Under tiden kommer Ingvald och Waldemarius att handla ett vanligt svärd samt sköld till riddaren då dennes zweihänder är för stor för att kunna svingas i gångarna under jord. Innan de skingras klär Wera ut Waldemarius till betjänten Alf Schum igen och hyr ett till rum så att de alla skall få sovplatser. Werner säger att han kommer att sova hemma hos sig.
När gänget kliver ut från The Golden Spool hör de en nyhetsutropare och säljare av tidningen Averheim Gazetter ropa högt att det nya numret rör Kapten Baerfaust. Werner köper en tidning och börjar läsa högt för de andra. Gänget tror inte sina öron när Werner berättar att ambassadör Von Griffonstein anklagar Kapten Baerfaust för att vara The Black Hood.
”Men hur i Ranalds namn kan von Griffonstein tro att Baerfaust är Black Hood? Vilken idiot!”
Hennes tankar avbryts av en svärande, mycket upprörd Werner som med ett morrande kastar tidningen ifrån sig.

Werner och Wera går så till Averburg för att träffa Steward Dagobert Tochfel. Wera går efter Werner som hittar till Tochfels kontor. När de kommer fram blir de tillsagda att vänta av Tochfels sekreterare då Steward Tochfel redan har ett besök. Wera och Werner sätter sig ner och väntar. Efter en halvtimme öppnas dörren till Tochfels kontor ut kommer von Sterber som med bestämda steg går mot utgången. Wera är noga med att inta titta adelsmannen i ansiktet för att gardera sig för att denne inte känner igen henne. Men von Sterber tittar inte ens åt henne och Werner på sin väg därifrån. Men när Wera och Werner reser sig upp för att gå in till Tochfel säger sekreteraren att de måste vänta en halvtimme till innan de får audiens. Denna förmaning fastnar dock i sekretarens hals när Wera plockar fram sitt leende samtidigt som hon charmar in sig:
”Men nog har väl en så uppsatt person som du bättre saker att göra än att passa oss i 30 minuter? Så… vad säger du, charmknutten? Ska du inte låta komma in?”
Den stackars sekreteraren blir alldeles röd i ansiktet och får svårt att ta ögonen från Wera samtidigt som han stammar fram:
”Na… naturligtvis fröken. Den… den här vägen.”
Duon blir eskorterad till dörren till Tochfels kontor och Werner tvekar inte utan öppnar och kliver in. Bakom ett stort skrivbord sitter stadens Steward och Wera slås direkt av att denne verkar stressad. Hans blick irrar och händerna vrider sig runt varandra.
”Åh, är det ni; Werner, fröken.” Tochfel böjer på huvudet, ”Jag är ytterst tacksam för er hjälp tidigare för att förhindra ett blodbad. Hälsa och tacka Ruben Ulfman von Mohr så mycket. Hade det inte varit för honom skulle vi haft ett inbördeskrig.”
”Det skall vi, herr Tochfel. Men vi är här i ett annat ärende. På Plenzerplatz, efter att mobben skingrats, gav ni mig löftet att få gå ner i kloakerna för att undersöka de sinade brunnarna i hamnen och Faust Quarter. Jag vill gärna ha denne tillåtelse skriftligen samt om ni har en karta över kloakerna.”
”Ja, jo, javisst. Ge mig bara några minuter.” Tochfel går iväg till ett stort skåp och börja gräva bland dokumenten i skåpet. Han återkommer snart med ett stort, hoprullat dokument samt ett mindre papper. Han skriver ner några rader på det mindre dokumentet och lämnar över båda dokumenten till Wera.
”Varsågod.”
”Tack!” Wera lämnar över dokumenten till Werner.
”En annan fråga, Herr Tochfel; Vad är det som stressar er?”
”Stressar mig! Jag förstår inte vad ni menar?”
”Det gör ni visst, Tochfel. Har det något att göra med von Sterber som vi såg lämna ert rum för en kort stund sedan?” flikar Werner in.
Dagobert Tochfel sjunker nu ihop i sin stol samtidigt som hans armar faller ner längst sidorna.
”Vad ville von Sterber?” Wera hör hur hennes röst blir vass när hon nämner namnet på en av de män som våldförde sig på henne.
”Han kräver att staden skall förse von Heines arme med mat och dryck när de passerar Averheim i sin färd mot Streissen.”
”Har von Heine en armé? Och den är på väg till Streissen? Varför då?”
”Konklaven naturligtvis. Den samlas i Streissen den 7:e Sommerzeit. Von Heine vill visa upp sina militära muskler under valet till ny Elector Count. På samma sätt som Von Leitdorfs och Von Alptraums gör det. Alla befarar att det kan bli våldsamheter i samband med utnämningen till den nya Elector Count.”
”Och den minsta lilla sak kan då få grevskapet att blossa upp i ett inbördeskrig.” Werner ser bekymrad ut när han nämner den möjligheten.
Tochfel ser ännu mer stressad och olycklig ut samtidigt som han nickar.
”Kommer ni att ge von Sterber vad han önskar?”
”Naturligtvis. Jag tänker inte riskera att armén kommer in i staden och tar för sig vad de vill ha med våld. Kapten Baerfaust har inte mannar nog för att förhindra ett sådant scenario. Von Heine kommer att få stadens sista slantar för att föda sin armé.”
”Sista slantar? Vad menar ni med stadens sista slantar?”
”Staden är bankrutt. Då Averheim saknar en Elector Count är det ingen som känner sig manad att betala in någon skatt. Det är på grund av detta jag inte haft pengar att betala Kapten Baerfaust vakter. Men jag offrar hellre stadens sista pengar än utsätter befolkningen för fara. Låt von Heine slåss i Streissen.”
Wera blir rörd när hon hör på Tochfel. ”Och jag som alltid trott att Tochfel var en trög byråkrat som inte brydde sig om andra. Så fel av mig.” Wera går fram och håller om Tochfels ena hand
”Jag lovar, herr Tochfel, att berätta för alla och envar att du gör allt för att skydda stadens innevånare. Förhoppningsvis kommer du då att få den uppskattning du förtjänar.”
Tochfel blir tyst och tittar på Wera med blanka ögon. För att det inte skall bli för pinsamt för Stewarden ställer hon en annan fråga:
”Varför låter Kejsaren det fortlöpa?”
”Därför att det ännu inte har blivit en öppen konflikt. Kejsar Karl Franz vet att han får grevskapet emot sig om han lägger sig i för mycket. De enda som annars kan påkalla Kejsarens inblandning är de stora adelsfamiljerna; Von Leitdorf, von Alptraum eller von Grunwald.”
”Vad skulle hända om Karl Franz skulle lägga sig i?”
”Då skulle von Heine utses till Elector Count då han är Kejsarens utsände i Averland.”
”Von Heine! Må gudarna skydda oss om det blir så. En chaosdyrkare på tronen. Vem vet vilka hemskheter som skulle drabba grevskapet?! Kan det vara så att von Heine vill ha en väpnad konflikt för att få Kejsaren att lägg sig i och då ge honom makten?”
”Tack för informationen, Herr Tochfel. Jag tycker ni gör helt riktigt. Ni är en bra man. Vi får nu hoppas att konklaven i Streissen kan snabbt utse en ny Elector Count.”
”Vi får hoppas på det, unga dam, men jag betvivlar att så kommer ske.”
Werner och Wera går sedan tillbaka till The Golden Spool för att se om Ingvald och Waldemarius har hunnit gjort sina ärenden.

Comments

Averheim

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.