The Enemy Within Averheim Sessions

The Enemy Within - Spelhelg 11, Del 4 - Friherre Ruben Ulfman von Mohr

Avskedandet av Gunnar Tabec

Ruben går ut för att omsätta juvelerna han fick av Wera. På Plenzerplatz stöter han på Friedrich Grosz. Han är klädd som en borgare. Ruben blir alldeles kall. I handen har Grosz Rubens hatt! Han går runt och frågar folk vems hatt det är. Ruben inser att det är hans favorithatt. Hur kunde han vara så dum att han hade på sig den vid ett inbrott? Det är bara en fråga om tid innan Grosz får napp. Grosz kommer fram och frågar Ruben också men Ruben nekar och skyndar vidare. När han vänder sig om ser han att Grosz nu står vid Journeys End och visar hatten för von Ogdeburg. Ruben gör en grimas av obehag.

Ruben möter en medlem av Ranaldkulten. Han säljer juvelerna. Han berättar också att Grosz är en förrädare och jobbar med The Black Hood. Sen får han höra mer om handeln med människor. De som tas vid coachöverfallen säljs till goblins som i sin tur säljer dem vidare till illegala gruvor i Worlds Edge Mountains.

Så är det dags att rapportera till Friedrich von Kaufman. Ruben går till Journeys End. Han ber om ett möte med von Kaufman och herr Weiss. När de har samlats berättar han om allt som han och Gabriel var med om när de undersökte platsen för coachöverfallet, resan tillbaka till Averheim och inbrottet hos Grosz. Av fynden där har de alltså bland annat fått veta att Gunnar Tabec har blivit utpressad att förse Black Hood med information om coacherna. De ber Ruben hämta Gunnar. Han går ner till köket och får med sig Gunnar. På von Kaufmans kontor konfronterar de Gunnar som i tårar erkänner sitt svek. Han kunde inte göra annat när de hade hans dotter. De ber Gunnar att vänta på sitt kontor medans de diskuterar vad de ska göra. Han ger sitt ord att han inte tänker försöka fly.
Nu förklarar Ruben också att han olyckligtvis kan ha blivit identifierad vid inbrottet. Von Kaufman, herr Weiss och Ruben sitter en stund i tystnad och funderar över detta dilemma. Ruben kommer att tänka på sin farmor. Hon brukar alltid säga att man ska vända sina svagheter till fördelar. Ruben föreslår att han tar Gunnars plats som informatör åt Black Hood och Grosz. De kommer att förstå att Gunnar är avslöjad och när de nu vet att Ruben var inblandad så kommer de troligtvis att sätta press på honom. Von Kaufman och herr Weiss ser stor fara med idén men instämmer bistert i att det är en bra plan. Herr Weiss börjar fundera på att dom har möjlighet att ge falsk information till Black Hood men att han också måste förses med en del information som faktiskt är riktig för att inte avslöja dubbelspelet. Ruben tänker med en rysning att han hoppas att hans röst i elector count valet räcker som livsförsäkring för att Grosz och Cornelius inte dödar honom på fläcken. Så är det frågan om vad de ska göra med Gunnar Tabec. Von Kaufman och herr Weiss frågar vad Ruben tycker. Ruben skakar på huvudet och svarar att han inte kan se följderna bortom det valet. Trots det överlåter de till Ruben att bestämma Gunnars öde och mötet är därmed över.

Ruben går till Gunnars kontor. Han sitter där bedrövad och väntar. Ruben vet inte vad han ska säga. Det blir till att låta Ranald kasta tärningen som vanligt.
”-Vi förstår din situation Gunnar och söker inte kompensation eller några straffåtgärder. Men vi kan inte heller ha kvar dig här. Du måste sluta din anställning här.” Det lät barmhärtigt tyckte Ruben.
”-Men, jag blev utpressad. Jag har varit här i många år. Vad ska jag göra? Mitt liv är förstört och jag har ju inte gjort något fel. Min Elisabeth togs ifrån mig. Jag var tvungen att göra som de sa.”
”-Jag tror du inser att vi är högst resonliga” säger Ruben obevekligt. Men han känner sig inte så storsint längre. Men Gunnar sjunker ihop.
”-Ja, jag förstår. Jag har handlat illa. Jag har tur som inte åker i fängelse.”
”-Res till din familj. I Heideck var det? Du ska förstås få de bästa vitsord.”
”-Tack, jag ska packa genast” säger Gunnar med tom blick. Ruben reser sig och går. Hade han varit en ledare nu? Att ta ett obekvämt beslut. Eller handlade ledarskap om att ta rätt beslut?

Ruben möter herr Weiss och berättar om sitt beslut. Herr Weiss säger till Ruben att han då måste ordna med en ersättare till herr Tabec till i morgon. Ruben ångrar sig genast. Var ska han få tag i en erfaren värdshusvärd nu? Samtidigt blir han ilsk på att han tvingades ta avgörandet. Han hade inte bett om det. Han suckar, det var ytterligare en sak på att-göra-listan. Men det fick vänta. Nu skulle han ta itu med problemet Gisselbrecht Kuhn. Och Ruben var i ett sinnestillstånd att kunna ta stora risker.

Comments

Averheim

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.